INGYENES Trichinella vizsgálat házi disznóvágások előtt

Tájékoztatjuk az állattartókat, hogy a házi disznóvágások előtt ingyenes, állatorvosi beutaló nélküli Trichinella vizsgálatot végez a Kiskunhalasi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya. A vizsgálat a Jánoshalma, hajósi út 2. szám alatti Trichinella laboratóriumban történik. Az állattartónak a rágóizomból kb. 2 cm, köröm nagyságú mintát kell elvinnie, majd meghagyva az adatait (név, lakcím, telefonszám esetleg e-mail cím) a szolgálatunk 24 órán belül díjtalanul elvégzi a vizsgálatot és eredménnyel tud szolgálni.

A Trichinella spiralis egy olyan fonálféreg, melynek lárvái házi sertés, vaddisznó, ló, számos ragadozó és rágcsáló valamint strucc izomszövetében élősködnek. A parazita az ember szervezetébe a fertőzött állat nyers vagy nem kellően átsütött-átfőtt húsát fogyasztva jut be. Kb. 2 hét alatt emésztési zavarokat, hányást, hasmenést, hasgörcsöt, enyhe hőemelkedést idéz elő, majd a kifejlődött lárva a vérkörrel a harántcsíkolt izomszövetbe (elsősorban nyelv, szemmozgató izmok, légzőizmok érintettek) kerül. Itt gyulladást és izom-izületi fájdalmat, szemhéj duzzanatot, idegrendszeri tüneteket vált ki.  Három hónap után betokolódik, amely ellenáll az alacsonyabb szintű hőkezelésnek. Ezután a betokolódott lárva a beteg  élete végéig  a megtámadott izomszövetben marad, allergiás panaszokat és enyhe izomfájdalmat idézve elő.  A betegség csak a megfertőződés első 2 hetében gyógyítható, később már nem.

Házivágáskorlegnagyobb veszélyt a sózott, füstölt, pácolt házi kolbász, szalámi, sonka, disznótoros ételek, stb. jelent, amelyek nincsenek alávetve hőkezelésnek.

Megelőzés:legális vágáskor a hatósági állatorvos Trichinella laboratóriumi vizsgálattal ellenőrzi a vágóhídon levágott sertések húsmintáit. Veszélyt jelenthetnek az ellenőrzést megkerülő házi vágások. Ezért végzi el díjtalanul az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya a Trichinella laboratóriumi vizsgálatot.

További információ:dr. Maruzsenszki József járási főállatorvos, telefon: 70/436 13 60.

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunhalasi Járási Hivatala)